Het jaar 2020 was in alle opzichten een vreemd jaar. Het leven is opeens radicaal veranderd. Geen feestjes, bedrijfsborrels of popconcerten meer. Tijdens het Pinksterweekend was het ijzig stil zonder het gebruikelijke Pinkpop. In de zomervakantie trok men er weer op uit, maar immer gewapend met een mondkapje, handgel en voorzichtigheid. Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon elk moment op oranje schieten. Een vroegtijdig einde van een vakantie was eerder regel dan uitzondering. Bij huwelijken mochten lange tijd slechts 30 mensen aanwezig zijn en de eerste digitale uitvaarten werden een feit. Terwijl bij verlies en vreugde een knuffel altijd de norm was, kon dit door het coronavirus opeens niet meer. Samen en toch alleen.
Thuiswerk Cultuur
Opeens moest Nederland massaal gaan thuiswerken. Ouders en kinderen zaten samen in kleine huizen naar schermen te staren voor Zoom meetings, Teams klassen bijeenkomsten en Skype borrels. Corona heeft niet alleen fysiek invloed gehad op de gezondheid van Nederlanders, maar ook mentaal. Mensen werkten lange dagen op zolderkamers achter te lage bureaus en maakten massaal melding van rugklachten. Het dagelijkse koffiemomentje met collega’s was niet meer en het weekend en de week waren nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Zorgmedewerkers en docenten met een kwetsbare gezondheid waren plots bang om naar hun werk te gaan of moesten zich noodgedwongen ziekmelden.
Eenzaamheid
Het is niet gek, dat veel mensen zich tijdens de corona-crisis eenzaam hebben gevoeld. De overheid vroeg zijn burgers in het kader van gezondheid zo min mogelijk mensen fysiek te zien, maar juist wel op elkaar te letten. Buurtinitiatieven werden opgezet, kaartjes en cadeautjes per post opgestuurd. Toch was het niet hetzelfde. Voor alleenstaanden en mensen met ouders of kinderen met een kwetsbare gezondheid bood de diepgaande crisis al snel geen mogelijkheid meer tot laagdrempelig sociaal contact. Veel mensen ervaren gevoelens van eenzaamheid, burn-out en stress. Het kan handig zijn hier eens met een psycholoog in Gouda over te praten. Een burn-out psycholoog kan je helpen om weer hernieuwde energie te krijgen.
Collectief schuldgevoel
Naast gevoelens van eenzaamheid wakkerde corona ook een collectief schuldgevoel aan. Als je corona krijgt, ben je twee dagen voor de eerste ziekteverschijnselen al besmettelijk. Wat als je anderen hebt besmet? Veel mensen ervaren stress en spanning door deze gedachte of durven er helemaal niet meer op uit te gaan. Ouderen ontvingen vaak veel minder bezoek. Uit waakzaamheid, maar met eenzaamheid tot gevolg. Inwoners van verpleeghuizen en zorginstellingen mochten geen bezoek meer ontvangen. Het is lastig om een samenleving onverwachts en drastisch te zien veranderen binnen korte tijd en kan grote psychologische gevolgen hebben. Als je de behoefte hebt om te praten over wat de corona crisis voor jou heeft veranderd, kun je terecht bij een psycholoog in Gouda. Een professional kan je helpen om je stressgevoelens een plek te geven.
Werkloosheid
De afgelopen jaren ging het goed met de economie in Nederland. The sky was the limit. Als je goed je best deed, was alles mogelijk. Opeens krijgen we te maken met sectoren, die decennia worden teruggeworpen door de pandemie. Duizenden mensen raakten plotseling hun baan kwijt, terwijl ze goed functioneren. Zeker in de horeca, cultuursector, evenementenbranche en reisbranche vielen harde klappen, maar ook de export nam tijdens de eerste piek flink af. Grenzen gingen dicht en waar reizen voor werk en plezier zo normaal was geworden, werden er opeens weer beperkingen ingesteld. Corona heeft de samenleving ingrijpend veranderd en zeker ook op mentaal vlak. Vind je het belangrijk om deze plotselinge gebeurtenissen te verwerken? Wie weet is een burn-out psycholoog in Gouda iets voor jou.