Eigen risico zorgverzekering moeilijk te betalen door patiënten

Het verplicht eigen risico van de zorgverzekering is voor steeds meer patiënten een kostenpost welke maar moeilijk is op te brengen zo blijkt uit onderzoek van de Telegraaf. Het eigen risico is voor iedereen gelijk, het maakt dus ook niet uit of je bij een goedkopere zorgverzekering klant bent. Elke dag vragen honderden mensen een betalingsregeling aan bij hun zorgverzekeraar. Bij Menzis worden iedere maand 8000 aanvragen verwerkt, bij CZ zijn het aantal klanten met betaalproblemen verdrievoudigd inmiddels staat de teller op 120.000.

Verplicht eigen risico zorgverzekering

Iedereen boven de 18 jaar is verplicht een eigen risico te betalen bij de zorgverzekering. Het doel van het eigen risico is dat mensen zo minder snel gebruik zouden maken van de zorg, dit jaar is het eigen risico €350,- voor volgend jaar is het bedrag €360,-. De maandelijks te betalen zorgpremie is voor de meeste klanten wel op te brengen maar het eigen risico levert veel meer problemen op.

Tegenwoordig grijpen bedrijven steeds sneller in zodra er niet betaald wordt, de druk om te betalen ligt daardoor ook erg hoog, aldus een budgetvoorlichter van het Nibud.