Collectieve zorgverzekeringen niet altijd goedkoopste

De collectieve zorgverzekeringen welke door verschillende gemeenten worden aangeboden voor mensen die in de bijstand zitten zijn niet altijd goedkoper dan andere zorgverzekeringen. Ondanks dat de collectieve zorgverzekeringen zijn bedoeld voor de minima en zo goedkoop mogelijk zouden moeten zijn blijkt uit onderzoek van de website collectievezorgverzekering.nl dat deze collectieve zorgverzekeringen vaak nog duurder zijn dan dat deze mensen zelf een zorgverzekering zouden afsluiten.

Verder hebben de minima geen ruime keuze aan pakketten welke worden aan geboden. Het is vaak verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten en het gaat om de duurdere polissen. Gemeenten slaan hierin dus duidelijk de plank mis bij het aanbieden van collectieve zorgverzekeringen voor de minima. Het is overigens de trend om geen aanvullende zorgverzekering meer af te sluiten om zo kosten te besparen op de premie, dit is dus iets wat niet kan als er een collectieve zorgverzekering wordt afgesloten bij de verschillende gemeenten. Dit jaar kwamen er een record aantal opzeggingen binnen voor aanvullende verzekeringen.

Ook overwegen dit jaar meer mensen het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen namelijk elf procent tegen over 7,5 procent vorig jaar. Het gaat dan om een eigen risico van vijfhonderd euro, ook hiermee wordt geld bespaart op de maandelijks te betalen zorgpremie.

Een ander nadeel bij het afsluiten van de collectieve zorgverzekering bij de gemeenten is dat er elke maand een bedrag van €30,- moet worden afbetaald voor het eigen risico. Deze €30,- wordt pas in het derde kwartaal van het volgend jaar teruggestort als het eigen risico niet is verbruikt. Door deze voorwaarde kunnen klanten tijdelijk € 540,- aan eigen risico kwijt zijn, waarover de zorgverzekeraar rente vraagt.