Acupunctuur Achterhoek

Acupunctuur is in het westen als sinds enkele decennia best een populaire behandelmethode welke ook wordt gegeven door fysiotherapeuten. Voor velen is Acupunctuur echter ook nog een onbekend fenomeen. Vandaag duiken we daarom eens wat dieper in de materie van acupunctuur en geven we je een uitleg. De uitleg wordt gegeven door Therapeutisch centrum Varsseveld (acupuncturist uit de Achterhoek).

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode welke voortkomt uit oude Chinese tradities. Veel mensen vinden acupunctuur eng, omdat er met naalden wordt gewerkt, maar dat is het niet. Tijdens acupunctuur worden naalden op zogenoemde acupunctuurpunten het lichaam in gebracht. Acupunctuur komt voor het het Taoïsme, een Oosters filosofie. 

Wanener er een acupunctuurpunt wordt aangeraakt met een naald dan gaat energie en bloed “stromen”. Ongeregeldheden in je energiesysteem worden hiermee opgelost. Dergelijke ongeregeldheden kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit blessures, emoties of een infectie.

Let op: volgens de wetenschap is het nog onduidelijk in hoeverre acupunctuur een daadwerkelijk effectieve manier is om te behandelen (Bron: Wikipedia).

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden er vaak meerdere naalden gezet, terwijl er tijdens een dry needling behandeling slechts gebruik wordt gemaakt van één naald. 

Waar acupunctuur wordt ingezet om de energie in het lichaam te herstellen, wordt dry needling behandeling gedaan om zogeheten triggerpoints (spierknopen) te behandelen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Iedere acupuncturist heeft zijn of haar eigen behandel stijl, bij ons in de praktijk in de Achterhoek gaat het er als volgt aan toe. Je komt voor het eerst langs tijdens de intake, dit is het moment dat we de diagnose stellen. De diagnose vindt onder andere plaats aan de hand van een pols- en hand diagnose. Op basis van deze diagnose wordt er een indicatie gegeven van de behandeling en behandelingsduur.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling worden er naalden ingebracht op verschillende punten terwijl je in een liggende of zittende houding verkeerd.

Na de behandeling

Na de behandeling kun je je wat moe voelen, in de fijne zin van het woord. Alsof je een massage hebt gehad of wanneer je in de sauna bent geweest. 

Het is nu tijd om het lichaam wat rust te geven waarna we je binnenkort weer terugzien in onze praktijk in de Achterhoek voor een eventuele volgende acupunctuurbehandeling.